Fler amerikaner fastnar i drogtester

Publicerat den 19 april, 2017

I ett reportage från CNN presenteras att drogepidemin slår hårt mot USA med hälsoskador och dödsfall av  bland annat opiater. Utöver det har flera delstater dessutom legaliserat cannabis, vilket nu märks på arbetsmarknaden där fler och fler anställda som använt illegala droger upptäcks i drogtester.

Cirka hälften av företagen i USA drogtestar numer sin personal och senaste decenniet har andelen positiva provsvar ökat. Över nio procent av de som testades 2015 gav utslag för en eller flera droger.

På vissa orter i ”rostbältet” och i gamla industristäder är andelen än högre. Exempelvis på plastgjutningsföretaget Sterling Technologies i Erie, Pennsylvania, där uppåt 20 procent av de anställda fastnade i tester för allt från marijuana och amfetamin till crystal meth och heroin.

Företagare är frustrerade när det blivit svårare att hitta personer till exempelvis säkerhetsklassade och riskfyllda jobb. Ett misstag av en påverkad anställd kan leda till förlust av både liv och framtida uppdrag.

I Colorado, där marijuana är tillåtet för personer från 21 år, så märks konsekvenser på flera arbetsplatser. Några företagare berättar att ”de ser anställda röka på under lunchpausen och sedan återvända till jobbet”. Vid slumptest på ett oljeföretag och åkeri i delstaten fastnade en majoritet av deras anställda, mestadels utslag för marijuana. Företaget tvingades byta ut allihop. Högsta domstolen i Colorado har slagit fast att företag kan avskeda anställda som röker cannabis, även om drogen är laglig.

– Jag vill inte att mina anställda ska deporteras. De är del av det här företaget och hjälper det att växa. Istället måste de andra komma bort från droger. Ett stort problem här, men vi kommer fortsätta drogtesta. Vi vill ha en drogfri arbetsstyrka. säger Cary Quigley, vd för Sterling i Pennsylvania, till CNN.

Läs mer här

Källa: CNN samt Drugnews