Fler arbetsplatser drogtestar

Publicerat den 6 februari, 2018

Fler arbetsplatser drogtestar sin personal. Sedan 2009 har antalet drogtester mer än fördubblats och ifjol ökade antalet tester med tolv procent jämfört med föregående år. Så mycket som 106 000 analyserade drogprover genomfördes mellan 2016 och 2017 enligt de labb som gör flest analyser i Sverige.

Karolinska universitetssjukhusets laboratorium gör vid sidan av Unilabs flest analyser av drogtest från arbetstester. Enligt Tomas Villén på Karolinskas laboratorium så ger mellan tre och fem procent av testerna utslag för droger. Han tror ökningen beror på att fler arbetsplatser testar. Det kan vara ett resultat av att fler arbetsgivare väljer att aktivt jobba med det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Kontroll efter såväl alkohol som narkotika har ökat både i takt med att drogproblem uppmärksammats mer i samhället och att företag ställer högre krav i riskbranscher. Men arbetsmarknadens parter är ofta överens om att det är drogerna och inte personen med problem som ska bort. Anställda som ertappas ska erbjudas behandling.

Källa: Sveriges Radio, Drugnews