Fler drograttfulla i trafiken

Publicerat den 27 mars, 2018

Efter att nationella trafikkontrollveckan avslutats förra söndagen kan det konstateras att fler bilister misstänks köra drograttfulla i trafiken.

Nationella trafikkontrollveckan hade i år extra fokus på just droger. Av 55 000 kontrollerade konstaterades 171 vara påverkade av alkohol och 261 misstänks ha haft droger i kroppen, de som misstänks ha kört drograttfulla var alltså fler än rattfylleristerna påverkade av alkohol. Man får dock inget omedelbart utslag vid drogtesterna utan får invänta resultatet av blodprovet.

Att drogpåverkade bilister misstänks vara 50 procent fler än alkoholpåverkade, är inte överraskande, säger Peter Hellqvist, ansvarig för den här verksamheten inom polisens område Syd. Han tror att det är så det förhåller sig alla veckor. Under trafikkontrollveckan påträffade polisen också narkotika i bilarna 121 gånger.

Även trafikpolisen Petra Löfvall anser att det blivit vanligare. Att fler drogpåverkade har hittats i trafiken senare år beror bland annat på var kontrollerna görs. Men fler förare kör med narkotika i kroppen än tidigare, menar hon. ”Ibland ser man det direkt på dem, ibland får man en känsla när man tar in bilen och sedan är det om de uppträder på ett speciellt sätt också, som gör att man fattar misstankar”, säger Petra Löfvall, ansvarig för kontrollerna i polisområde Syd.

Källa: Sveriges Radio (Ekot) och Drugnews