Fler svenskar brukar cannabis

Publicerat den 30 augusti, 2018

En ny CAN-studie visar att fler svenskar brukar cannabis, andelen svenskar i gruppen 17-84 år som använt drogen det senaste året har ökat från 2,5 procent år 2013 till 3,6 procent ifjol. Och bland personer som avlidit oväntat har fler cannabis i kroppen enligt rättsmedicinska data.

Uppåt 200 000 personer använder nu cannabis från och till i Sverige och tillgången på drogen har helt klart blivit större, vilket också märks i ovan nämnda siffror. Dessutom har attityder förändrats och blivit mer liberala och fler använder drogen som ett resultat av det.

Vid dödsfall har man upptäckt spårämne av cannabis i kropparna, för två decennier sedan fanns spår i ett 50-tal och ifjol har siffran stigit till närmare 300. Ökningen kan även beskrivas ha gått från en procent till sex procent av de cirka 5000 avlidna som undersöks per år. Det är personer som avlidit efter olyckor, brott eller missbruk som polisen begärt undersökning av. Totalt undersöks 5000 kroppar rättsmedicinskt av de cirka 90 000 som avlider per år i Sverige.

Läs mer här

Källa: Drugnews