Så många åker fast för knark på jobbet

Publicerat den 20 november, 2014

Fler testar positivt för narkotika på arbetsplatser. I år har 3,4 procent av drogtesten vid missbrukslaboratoriet på KI varit positiva. ”Det är främst traditionella droger, internetdroger testar vi nästan aldrig”, säger Tomas Villén, enhetschef på Klinisk Farmakologi.

Klockan har passerat arbetstid, men roboten Ola på missbrukslaboratoriet i Huddinge går för högvarv. Han skruvar korken av provrör med urin från personal på hundratals arbetsplatser och ställer dem i en karusell som analyserar prov på löpande band.

Allt fler företag väljer att drogtesta sin personal. Vid nyanställningar, vid misstanke om drogmissbruk eller för att kontrollera en nolltolerant drogpolicy.

– Många företag har slumpvis tester av all personal. De tar urinprov på 25 procent årligen, alla är inkluderade, från vd:n och hela vägen ned. Det handlar inte om att bli av med missbrukaren, utan missbruket, säger enhetschef Tomas Villén.

Nära 30.000 drogtester har analyserats på Karolinska Universitetslaboratoriet i år och prognosen visar att narkotikabruket ökar. Närmare tusen prover, cirka 3,2 procent, är positiva, en ökning med 15 procent de senaste tio åren.

– Vi uppskattar att kanske hälften har en naturlig förklaring, att personens medicinering innehåller exempelvis morfin, resten är olagligt narkotikabruk, säger Tomas Villén.

Den vanligaste drogen är cannabis, var fjärde positivt test innehåller marijuana eller hasch. Därefter kommer morfin och bensodiazepiner (lugnande medel). Kokain och anabola steroider utgör en mindre del eftersom de försvinner ur kroppen snabbt, och amfetaminet har minskat något.

Hur stor användningen av den ökande floran av internetdroger är vet man inte. Få tester i arbetslivet görs på syntetiska substanser som Spice eftersom det är kostsamt och de ändrar karaktär från månad till månad.

Ett 70-tal personer arbetar på labbet på Karolinska i Huddinge dit prover skickas från företagshälsovård, sjukvård, kriminalvård och idrottsrörelse. Förutom att mäta narkotikabruk i arbetslivet kontrolleras även exempelvis missbrukare i behandling och idrottsutövare.

Varje positivt prov som upptäcks måste verifieras av andra maskiner som förfinar analysen. Till skillnad från snabbtest är det inte antikroppar som mäts utan de verkliga kemiska substanserna vilket anses mer tillförlitligt. Om provresultatet ifrågasätts skickas provet för omtest på Rättsmedicinalverket.

– Det kan få fruktansvärda konsekvenser, personer kan bli av med sina barn i en vårdnadstvist eller mista jobbet, därför är det viktigt att våra svar är korrekta, säger Tomas Villén.

Provtagningen som görs av företagshälsovården kan vara besvärlig eftersom personerna inte alltid är samarbetsvilliga. Prov kan manipuleras genom att man späder ut urinen eller byter ut den. Testerna har traditionellt gjorts på urin, men på senare år används även saliv, utandningsluft och hår.

– Vi har utvecklat ett utandningstest här på Karolinska Universitetssjukhuset som är lättare att ta, mindre integritetskränkande och kan vara ett komplement till urinprov. Hår kan användas för att spåra narkotika långt tillbaka i tiden, centimeter för centimeter visar det narkotikaförekomst månad för månad.

Drogtester av personal är inte okontroversiellt, och långt ifrån alla företag och myndigheter väljer att drogtesta samtlig personal.

– Från början tyckte jag att det var djupt oetiskt men nu tror jag att det är en positiv kraft för ett narkotikafritt samhälle. Jag tycker att det är fint att företag har en drogpolicy, här knarkar du inte. Det är god företagshälsovård att utföra drogtester, jag tror på konceptet, säger han.

Vid konjunkturnedgången 2008 minskade efterfrågan på drogtester i arbetslivet men nu pekar kurvan rakt upp igen.

– Vi räknar med fler kunder nästa år och vi är bara ett av flera labb som testar. säger Tomas Villén.

Källa: Dagens Nyheter

Läs mer här