Ungefär 30.000 svenskar dopar sig regelbundet

Publicerat den 14 oktober, 2016

Det är tre gånger fler än man tidigare känt till. Det visar en utredning som SVT har tagit del av.

För fem år sedan slog regeringens särskilde missbruksutredare Gerhard Larsson fast att det fanns omkring 10.000 svenskar som regelbundet dopade sig med anabola steroider och andra hormonpreparat. I en ny fördjupad utredning har han, tillsammans med ett 50-tal av landets främsta experter, kommit fram till att det snarare handlar om tre gånger så många.

Ökar bland kvinnor och ungdomar

– Vi bedömer att 30.000 svenskar är regelbundna användare av dopningspreparat och att ytterligare cirka 10.000 är tillfälliga användare utan att vara beroende, säger Gerhard Larsson.

Han är nu är ordförande i den expertgrupp som tagit fram en första samlad nationell kunskapsöversikt i dopningsfrågan. Den visar att missbruket av dopningspreparat har blivit vanligare bland män men också bland kvinnor, yngre personer och vanliga motionärer som vill se attraktiva ut. Debuten sker ofta i övre tonåren.

Svåra biverkningar

Hälsoriskerna med dopning är enorma. Till listan av biverkningar hör bland annat  hjärtsjukdom, leverskador, impotens, infertilitet, depression och psykoser.

Män som dopar sig kan dessutom drabbas av minskad testikelstorlek och bröstkörteltillväxt. Kvinnor kan råka ut för menstruationsrubbningar och kraftig klitoristillväxt som kan bli så påtaglig att den kräver kirurgi.

Dopningsmissbrukarna riskerar också sina liv. En mindre studie från Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har visat att dopningsmissbrukare löper tio gånger högre risk att dö i förtid.

Läs mer här

Källa: SVT